Translate

середа, 16 квітня 2014 р.

Найнебезпечніші комп'ютерні віруси в світі. (+ цікавий топ)


Топ- найнебезпечніших комп'ютерних вірусів

Комп'ютерний вірус - може бути надзвичайно небезпечною штукою , і навернути він може таких справ , що мало не здасться нікому .

Він , звичайно, не запускає ядерні ракети , як « Скайнет » у всяких там « термінаторів ».
Але ось відключити від Інтернету невелику країну типу Південної Кореї - йому цілком під силу.

10 найбільш небезпечних вірусів в історії Інтернету
Майже у кожного великого відкриття або наукового досягнення є тіньова сторона . Використання ядерної енергії обернулося для людства винаходом смертоносної атомної бомби. Придумавши швидкісні способи пересування , люди занурилися у світ , повний небезпек , що чекають за кожним поворотом . А вільне поширення інформації , ключове досягнення ХХ століття , закінчилося тим , що особиста інформація також стала досить відкритою , а персональні дані - уразливими . Всьому виною - комп'ютерні віруси. Комп'ютерний вірус - різновид комп'ютерних програм , особливістю яких є - самореплікація (здатність до розмноження ) . На додаток до цього віруси можуть пошкодити або повністю знищити всі файли і дані , підконтрольні користувачу .
Отже, ми пропонуємо вам список вірусів , що наробили багато шуму і заподіяли користувачам багато неприємностей з комп'ютером.
• Brain
Цей вірус в порівнянні з послідовниками практично безпечний . Передається він по завантажувальнимсекторів дискет , а примітний тим , що першим викликав справжню вірусну епідемію. Його розробка на совісті братів Амджата і базитах Алві ( Amdjat і Basit Faroog Alvi ) , які запустили його в 1986 році , а виявлений він був влітку 1987 року. Є інформація , що тільки в США вірус заразив більше 18 тисяч комп'ютерів. А адже в основі розробки лежали виключно благі наміри: програма повинна була покарати місцевих піратів , що крадуть програмне забезпечення у фірми братів . Вірус Brain до всього іншого ще і перший стелс- вірус. Так , при спробі читання заражeнного сектора , він « підставляв » і його незаражeнний оригінал.

• Jerusalem
• 1988 рік, 13 травня. З'явився вірус « Jerusalem » , який знищував заражені файли при спробі їх запуску. Проявив себе в Європі , США , на Близькому Сході. Перші повідомлення про зараження приходили з вищих навчальних закладів та від великих компаній в самих різних країнах .
1988 рік, 3 листопада. Аспірант Корнельського університету Роберт Морріс написав експериментальну програму , яка потім почала безконтрольно розмножуватися. Була заражена вся внутрішня мережа університету , і цілий сектор Інтернету . Зупинити поширення вірусу вдалося тільки шляхом фізичного відключення серверів від мережі . Цей випадок - вважається першою в історії епідемією комп'ютерного вірусу в мережі. Вірус уразив понад 6 тисяч комп'ютерів , матеріальний збиток, нанесений вірусом , перевищував десять мільйонів доларів.
 Цей вірус був створений в 1988 році в Ізраїлі - звідси і основне ім'я. Друга його назва « П'ятниця 13-е ». Це перший вірус для MS- DOS , що викликав грандіозну паніку. Скачаний в будь-який час з дискети , він активувався в момент настання нещасливого числа - п'ятниці 13 -ті - і видаляв абсолютно всі дані з жорсткого диска. У ті часи взагалі мало хто вірив в існування комп'ютерних вірусів. Антивірусних програм і зовсім майже не існувало , а тому користувачі були абсолютно беззахисні перед ним.
хробак Морріса
Активність цього небезпечного шкідника припала на листопад 1988 року. Даний Інтернет- вірус тоді був першим в рейтингу найстрашніших . Комп'ютери ударом ноги подібно своєму знаменитому тезці , він , звичайно ж , не вбивав . Що він робив ? Паралізовував роботу комп'ютерів своїм хаотичним і безконтрольним розмноженням . Через нього-то і вийшла з ладу вся , тоді ще не надто глобальна , Мережу. І хоч збій тривав зовсім не довго , загальні збитки оцінили в 96 мільйонів доларів.
Michelangelo ( « March6 » )
Цей вірус в свій час сильно переоцінили . Правда , він заслужено вважається одним з самих безжальних . Проникаючи через дискети на завантажувальний сектор диска , він тихо сидів там , чи не нагадуючи про своє існування до 6 березня. А в цей день « щасливчики » , які отримали « Мікеланджело » на свій комп'ютер , виявляли, що всі дані з їх жорсткого диска стерті. Лютував цей вірус у 1992 році. Зате він сильно зіграв на руку компаніям, що виробляють антивіруси. Користуючись нагодою , бізнесмени роздули істерію до небачених масштабів , тоді як на ділі від нього постраждали всього близько 10 000 машин.

• Чорнобиль ( CIH )
• CIH чи Чорнобиль . Цей вірус і всього за один тиждень поширився і заразив тисячі комп'ютерів.
Один з найзнаменитіших вірусів світу . Створено в 1998 році тайванським студентом , за ініціалами якого і названий. Через Інтернет , електронну пошту і диски вірус потрапляв в комп'ютер , ховався всередині інших програм , а в певний момент (26 квітня ) вірус активувався , стираючи вміст жорсткого диска і завдаючи шкоди апаратної частини комп'ютера. Епідемія « Чорнобиля » припала на квітень 1999 року. Тоді з ладу було виведено більше 300 тисяч комп'ютерів , в основному в Східній Азії. Причому протягом кількох наступних років 26 квітня вірус продовжував свою чорну справу , що за підсумками завдало шкоди величезній кількості комп'ютерів у всьому світі.
1999 рік, 26 квітня. Вірус « Чих ». Він же « Чорнобиль». Він же « Win95.CIH ».
З цією чудовою штукою - стикався особисто.
Відбувається все гранично просто .
Сидіть собі , працюєте .
У якийсь момент - працювати набридає.
Ви виключаєте комп'ютер , і йдете відпочивати. Відпочивши - повертаєтеся до роботи. Але після натискання кнопочки « power » - відповіддю вам буде зловісна тиша.
А на календарі буде 26 квітня.
Заражений комп'ютер - не « заводився » , оскільки вірус - знищував BIOS дочиста.
BIOS , хто не в курсі - це така маленька Чорненька печенька розміром з ніготь , яка сидить в спеціальному гнізді на материнській платі.
На сучасних платах - цих « печенек » вже немає , а в той час - вони були .
На такий « печеньки » - зберігається програма, що відповідає за запуск машини. ( « Базова операційна система введення і виведення " - якщо по-науковому , ага) .
Псуй цю програму - і материнка перетворюється на купу мотлоху.
Саме це - «чих » з успіхом і проробляв .
Нещасному юзеру після виявлення « квітневого дива» залишалося тільки сумно завити , і , матюкаючись крізь зуби , починати виколупувати вбиту мікросхему з гнізда . Викруткою.
При цьому - треба було молити бога , щоб у сусіда - виявилася схожа материнка . З неї - виймалася робоча мікросхема , зносили додому , і машина - заводилася на ній . Потім - сусідський БІОС з працюючої машини виколупувати , а на його місце - ставилося свій , убитий . І перепрошивати . З-під « флопіка ».
Ехх ... [ Змахнув ностальгічну сльозу ] .
Чувака, який написав це чудо , звали Чен Іньхао . Тайванець . Скільки він погробіл машин по всьому світу - ніхто точно не знає. І що характерно - його , падлюки , навіть не посадили.

Melissa
1999 рік, 26 березня. Пришестя « Мелісси ». Вірус « Melissa » після зараження системи - знаходив адресну книгу програми « MS Outlook » , і першим 50 адресами в цій книзі - розсилав свої копії . Про все це - користувач не підозрював. ( Хоча розсилка проводилася від його імені) .
Через « Мелісси » найбільші компанії (Майкрософт , Інтел і.дз. ) - у масовому порядку відключали корпоративні сервіси електронної пошти. Збиток від неї - обчислювався десятками мільйонів доларів. Точна цифра - невідома.
• Меліса. Вперше з'явився 26 березня в США . Цей надзвичайно тямущий шкідливий код використовував для свого поширення методи соціальної інженерії , приходячи в листі з наступним текстом «Документ , який Ви запитували ... нікому його не показуйте ;-) ». Створено в 1999 році. Перший всесвітньо відомий поштовий хробак . Він заражав файли документів MS Word і розсилав свої копії в повідомленнях електронної пошти за допомогою MS Outlook. Вірус поширювався з шаленою швидкістю , а тому сума завданих ним збитків оцінюється більш ніж в $ 100 млн.

ILOVEYOU ( «Лист щастя» )

Список найнебезпечніших комп'ютерних вірусів продовжує вірус з романтичною назвою « I Love You ». (2000 рік , травень). Він же « Loveletter » , він же « The Love Bug ». Вважається самим шкідливим за всю історію існування Інтернету. Поширювався по електронній пошті.
У « темі листа » значилося: «я тебе люблю». ( Ну як таке не відкрити ?)
До листа - додавалося вкладення , в якому і сидів зловред , тирящій із зараженої машини різноманітні паролі.
Механізм розповсюдження - як у « Мелісси ».
Вірус шукав адреси в « Аутлук » , і слав власні копії всім бажаючим.
Збиток - близько п'ятнадцяти мільярдів доларів.
Написав його - один філіппінський похмурий геній .
Який, до речі , теж залишився на волі. ( Тому що в їх гребаной Філіппінах - такі злочини навіть у законах не прописані. Відповідно, посадка за них - теж не передбачена).

I Love You або Лист щастя . Настільки відомий, що навряд чи вимагає подання . Цей романтичний вірус з'явився на Філіппінах в 2000 році. Завдяки своїй назві « ILoveYou » він заразив мільйони комп'ютерів по всьому світу , навіть включаючи такі організації , як Пентагон.
 Створений у 2000 році і примітний тим , що придуманий він досить хитро. Користувачеві на пошту приходило повідомлення « I LOVE YOU » з вкладеним файлом. Довірившись настільки милої оболонці , користувач скачував його і отримував скрипт , який відсилав листи в неймовірних кількостях , а також видаляв важливі файли на ПК. Результати шокують досі : 10 % всіх існуючих на той момент комп'ютерів були інфіковані , що завдало збитків у розмірі $ 5,5 мільярда .

Nimda . 2001
• написане в зворотному порядку , оскільки він був у змозі створювати для себе на заражених комп'ютерах права адміністратора . Вірус був створений в Китаї 18 вересня 2001
Назва являє собою слово « admin » , тільки навпаки . Вірус , потрапляючи на комп'ютер , миттєво « виписував собі » права адміністратора . Після чого змінював і порушував конструкцію сайтів , блокував доступ на хости , IP- адреси і т.д. А проникав на комп'ютери він настільки віртуозно і ефективно , що вже через 22 хвилини після свого створення він став найпоширенішим в мережі Інтернет.

My Doom . 2004
Найшвидший вірус електронної пошти. Працював він по наростаючій : кожен наступний комп'ютер відправляв спаму ще більше , ніж попередній. Крім того , він модифікував операційну систему , блокуючи доступ до сайтів багатьох антивірусних компаній , новинних стрічок і різних розділів сайту компанії Microsoft. На його рахунку навіть DDOS- атака на сайт Microsoft.

Conficker . 2008
Має славу найнебезпечнішого з відомих комп'ютерних черв'яків. Атакує він операційні системи сімейства Microsoft Windows. Вірус вразив більше 12 мільйонів комп'ютерів в всeм світі. Принцип дії: черв'як знаходить уразливості Windows , пов'язані з переповненням буфера , і за допомогою обманного RPC -запиту виконує код , відключаючи сервісні служби та оновлення Windows , а також блокуючи доступ до сайтів ряду виробників антивірусів .
• Conficker . Останній у списку і самий новий , він з'явився в листопаді 2008 року. Досить дивно , але , якщо Ваша клавіатура українською мовою - він Вас не зачепить.


Топ- 10 найбільш небезпечних комп'ютерних вірусів ( PandaLabs , 2008 )
Відкриває десятку вірус Tixcet.A . Маскуючись під файл Microsoft Word , цей черв'як намагається видалити файли з певними розширеннями , такими як . DOC , . MP3. MOV , . ZIP , . JPG та ін Так що можна запросто залишитися без колекції пісень і фотографій.
Далі йде шкідлива програма Antivirus2008pro , представляющаяся безкоштовним антивірусом. Багато користувачів купуються на обман , однак незабаром Antivirus2008pro починає видавати повідомлення про помилкові заражених , намагаючись змусити власника ПК заплатити за « ліки».
Вірус Goldun.TB маскується під поштовий додаток , що повідомляє , що інтернет -обслуговування жертви буде припинено. Потрапивши на комп'ютер , він краде паролі та інформацію про онлайн- платежі.
Далі йдуть трояни . Перший з них , Baker.LGC , намагається проникнути на комп'ютер , прикриваючись брехливою історією про нещасний випадок за участю Фернандо Алонсо , іспанського гонщика Формули 1 .
Другий троян , Turkojan.I , має одну з найпривабливіших масок : він видає себе за новий епізод « Сімпсонів ».
Троянська програма Banbra.FXT генерує поштове повідомлення від імені бразильського федерального міністерства , а потім спустошує банківські рахунки користувачів , що повірили в розіграш.
Черв'як AutoKitty.A , що потрапив також у список , вносить до реєстру Windows численні модифікації , що заважають комп'ютеру коректно виконувати свою роботу.
Троян PHilto.A під маскою відео про Періс Хілтон встановлює на комп'ютер модулі , що демонструють рекламу.
Шкідлива програма MeteorBot.A під виглядом супермена краде інформацію про комп'ютер .
Троян PGPCoder.E намагається зашифрувати всі дані користувача.


PandaLabs опублікувала рейтинг найбільш відомих інтернет -загроз за 2009 рік з оглядом і аналізом шкідливих кодів , які з'явилися за останні 12 місяців.

Це скоріше не рейтинг найпоширеніших вірусів або вірусів , що викликали найбільшу кількість інфекцій. Це список тих кодів , які особливо виділилися в минулому році , використовували технології соціальної інженерії або дуже ефективно впливали на комп'ютери. Тому деякі найбільш відомі шкідливі коди (такі як вірус Koobface ) відсутні в даному списку.

- Сама противна " заноза" . Це справедливо для Conficker.C , який за останні дванадцять місяців став самим нестерпним вірусом. Вперше він з'явився 31 грудня 2008 і провів весь рік , викликаючи серйозні інфекції в компаніях і у домашніх користувачів . Хитрість і наполегливість цього шкідливого коду принесли йому перше місце в рейтингу PandaLabs .

- Вірусний Гаррі Поттер . Незважаючи на те , що даний вірус не має ніякого відношення до найпопулярнішого казковому чарівникові , всі повідомлення , демонстровані Samal.A на дисплеї ПК - про магію . Після зараження комп'ютера користувачі бачать повідомлення " Ех , ех , Ви не сказали чарівного слова ( Ah ah you didn " t say the magic word ) ", а курсор починає блимати в очікуванні , поки користувач введе слово .

Насправді , не має ніякого значення , яке слово вводиться , оскільки після трьох спроб на дисплеї з'являється фраза " Самаель прийшов. Кінець" ( Samael has come . This the end ) , а комп'ютер перезавантажується.

- В - означає Вендета . Незрозуміло , хто є справжньою метою цієї вендети , але DirDel.A мстить зараженим користувачам , поступово замінюючи папки в різних директоріях на копії самого себе . Черв'як міститься у файлі під назвою Vendetta.exe із звичайним значком папки Windows.

- Просто зануда . Троян Sinowal.VZR заразив тисячі комп'ютерів під прикриттям авіаквитків , нібито придбаних користувачем.

- Діяльний вірус. Це про Whizz.A . Відразу після зараження ним комп'ютер починає видавати звукові сигнали , покажчик миші безконтрольно бігає по екрану , CD / DVD- програвач відкривається і закривається , а дисплей " прикрашається " гратами , як на зображенні нижче:

- Шпигун . Waledac.AX заманює своїх жертв , стверджуючи , що пропонує безкоштовний додаток для читання чужих СМС -повідомлень. Ідеальний варіант для тих , хто хоче перевірити своїх партнерів. Можливо , саме тому така величезна кількість користувачів стали жертвами цього інтелігентного вірусу.

- Самий ніжний . BckPatcher.C переміг в даній категорії , тому що він замінює шпалери робочого столу на зображення з написом " поцілунок від вірусу ( virus kiss ) 2009".

- Трохи нежиті. До цієї категорії віднесені віруси WinVNC.A і Sinowal.WRN , які з метою обману користувачів і зараження їх ПК скористалися галасом навколо свинячого грипу.

- А нагороду в категорії "Найбільш некомпетентний новачок" отримує ... Ransom.K . Цей троян зашифровує документи на зараженому комп'ютері , а потім просить $ 100 викупу за їх розшифровку. Однак його творець , якому , ймовірно , не вистачило досвіду , допустив помилку при програмуванні , яка дозволяє користувачам звільнити файли за допомогою простої комбінації клавіш.

- Найпідступніший . За підсумками 2009 року переможцем у цій категорії став FakeWindows.A , який заражає користувачів , видаючи себе за процес активації ліцензій для Windows XP.

- Тусовщик . Banbra.GMH проникає в комп'ютер в електронному повідомленні , яке обіцяє фотографії бразильських вечірок ( з танцюючими дівчатами , звичайно ж) ... Як тут встояти?

Немає коментарів:

Дописати коментар